Ο θεσμός

Οδηγώντας στο χρόνο: 

Το Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα

To 2006 ξεκινά ένα ωραίο ταξίδι, σε αμέτρητες διαδρομές, αυτές που μας πάνε όλο και πιο πέρα στις δημοσιογραφικές μας αναζητήσεις, πάντα, πίσω από το τιμόνι. Δεκαπέντε χρόνια δύο δεκάδες και κάτι συνάδελφοι, φίλοι, συνοδοιπόροι, οδηγούμε, συγκρίνουμε, κρίνουμε και καταλήγουμε σε λογικά συμπεράσματα για το πλέον κατάλληλο νέο μοντέλο, σε παρόντα χρόνο και τόπο, εν προκειμένω «επί ελληνικού εδάφους». 

Το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογραφικός θεσμός, μία ομάδα επαγγελματιών συντακτών που ασχολούνται με το αντίστοιχο ρεπορτάζ, καλύπτοντας τις εξελίξεις μιας παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, η οποία επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο πολλούς τομείς των κατά τόπους αγορών. 

Παρακολουθούμε τις τάσεις που διαμορφώνονται κατά περιόδους, μιλάμε με τους «δημιουργούς», τους κατασκευαστές, τους σχεδιαστές, τους μηχανικούς, τους φορείς νέων τεχνολογιών, τους εισαγωγείς/εμπόρους, αλλά και με τις κρατικές υπηρεσίες, όσον αφορά τις πολιτικές που χαράσσονται στον ευρύτερο κλάδο των μεταφορών, τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές των οχημάτων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. 

Πάνω από όλα, όμως, κρατάμε «ανοιχτή γραμμή» με τους χρήστες των αυτοκινήτων, τους κατόχους, τους αγοραστές, τους απλούς καταναλωτές, αλλά και τους πιο απαιτητικούς, εκείνους που λατρεύουν την αυτοκίνηση όπως κι εμείς, βρίσκοντας σε αυτήν την ευκαιρία απόδρασης μέσα από την ευχαρίστηση της δυναμικής οδήγησης, την επί τροχών «κοινωνικοποίηση» με την ευρύτερη έννοια του όρου, εντός κι εκτός των τειχών.

Νοιαζόμαστε για τα ασφαλή αυτοκίνητα, για τη γνώση της σωστής οδήγησης, για την πολιτισμένη συμπεριφορά όλων μας στο δρόμο, για την προαγωγή και τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Μας απασχολεί η βιώσιμη κινητικότητα και η προσαρμογή των οχημάτων ως μέσων μετακίνησης/μεταφοράς στο γενικότερο πλαίσιο συνδεδεμένων-συνδυασμένων δραστηριοτήτων με ενεργειακή εξοικονόμηση και μειωμένα κόστη.

Ο θεσμός «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» έχει γράψει τη δική του ιστορία με επιτυχία, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς δεσμεύσεις, ελεύθερα! Ο σύλλογός μας, εξελίσσεται διαρκώς, δεν μένει στατικός, λειτουργεί δημοκρατικά και ανοιχτά. Κάθε χρόνο βραβεύουμε το αυτοκίνητο το οποίο θεωρούμε πως έχει ξεχωρίσει ανάμεσα στα καινούργια που πρωτοκυκλοφόρησαν στους δρόμους της πατρίδας μας μέσα στο 12μηνο. Και το κάνουμε με συνέπεια και αντικειμενικότητα.

H επιλογή, λοιπόν, γίνεται με κριτήρια που αφορούν στην τεχνολογία, στην ασφάλεια, στην ποιότητα, στην πληρότητα της γκάμας, το κόστος αγοράς και χρήσης, το σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και κάθε άλλο χαρακτηριστικό το οποίο συμβάλλει, ώστε ένα αυτοκίνητο να ταιριάζει στην εκάστοτε ελληνική πραγματικότητα και στην αντίληψη των καταναλωτών για την αυτοκίνηση. 

Από όλα τα νέα μοντέλα που εισέρχονται κάθε χρόνο στην εγχώρια αγορά, προκρίνουμε, στα μέσα Νοεμβρίου, τα 10 που έρχονται πιο κοντά στα κριτήριά μας. Ένα μήνα αργότερα, ψηφίζουμε φανερά για το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς», ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία.

Κάθε μέλος κατανέμει υποχρεωτικά ένα σύνολο 100 βαθμών στα 10 υποψήφια αυτοκίνητα.

-Κανένα αυτοκίνητο δεν επιτρέπεται να βαθμολογηθεί με λιγότερους από 5 βαθμούς και κανένα με περισσότερους από 20.

-Τα ψηφοδέλτια στα οποία δεν υπάρχει βαθμολογία έστω και για ένα αυτοκίνητο ή το άθροισμα των βαθμών όλων των αυτοκινήτων δεν είναι 100, θεωρούνται άκυρα.

-Επίσης, δεν επιτρέπεται η βαθμολόγηση περισσότερων του ενός αυτοκινήτων με το μέγιστο αριθμό βαθμών που δίνει το κάθε μέλος (20 ή και λιγότερους).

Η βαθμολογία ενός εκάστου εκλέκτορα έχει τη σημασία της στην προσωπική κρίση του, για λόγους κατάταξης και συμπλήρωσης του απαιτούμενου συνολικού αριθμού, ενώ, δεν σημαίνει πως μια χαμηλή βαθμολογία απαξιώνει μοντέλα. Όλοι το ξέρουμε πως τα αυτοκίνητα είναι σήμερα πολύ καλά κατασκευασμένα, τεχνολογικά προηγμένα. Κάποιο, ωστόσο, προσπερνά …πάντα με ασφάλεια και βγαίνει μπροστά!

cropped-LOGO-ΑΤΧ-ΓΙΑ-ΤΗΝ-ΕΛΛΑΔΑ.jpg

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Σύντομα Βιογραφικά στοιχεία των ατόμων που συμμετέχουν στο θεσμό

ΠΡΟΒΟΛΗ