2023
03
Δεκ

Dacia Spring: Υποψήφιο “Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024”

To Dacia Spring είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Dacia, έχει μήκος μόλις 3,73 μ. και τοποθετείται στο κάτω άκρο της κατηγορίας των B-SUV. Κυκλοφόρησε το 2021 και έγινε αμέσως δημοφιλές, με περισσότερες από 110.000 παραγγελίες από την κυκλοφορία του (3ο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε πωλήσεις λιανικής στην Ευρώπη). Η  εμπορική πορεία του στην Ελλάδα ξεκινά επισήμως στην δύση του 2023, με τον νέο και ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα.

Το Dacia Spring καθιστά την ηλεκτροκίνηση πιο ρεαλιστική, προσφέροντας όλα όσα είναι απαραίτητα στον ενδιαφερόμενο (σύστημα πλοήγησης, A/C, ηλεκτρικά παράθυρα, σύνδεση με smartphone), σε ασυναγώνιστη τιμή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κάτω από το compact SUV αμάξωμα, κρύβεται ένα άνετο αυτοκίνητο για την φιλοξενία 4 επιβατών, ενώ διαθέτει μεγάλο χώρο αποσκευών 290 λίτρων για τις διαστάσεις του.

Στην Ελλάδα, το Spring διατίθεται στην κορυφαία έκδοση εξοπλισμού Extreme, η οποία συνδυάζεται αποκλειστικά με τον νέο ηλεκτροκινητήρα Electric 65, με απόδοση 48 kW (65 ίππων). Ο κινητήρας αυτός συνδυάζεται με ένα επίσης νέο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο εξασφαλίζει καλύτερες επιταχύνσεις και ανάκτηση ενεργείας προσφέροντας αυξημένη αυτονομία. Προορίζεται φυσικά κυρίως για αστική χρήση και υπόσχεται αυτονομία 220 χλμ.

Η μέση κατανάλωση δεν ξεπερνάει τις 14,5 kWh/100 χλμ., ενώ η μικρή μπαταρία (27,4 kWh) συνοδεύεται από μικρό βάρος και ταχύτερη φόρτιση. Αυτή, μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου 13,5 ώρες μέσω μια απλής οικιακής παροχής ρεύματος, και σε λιγότερο από 60 λεπτά έως το 80%, αν αξιοποιηθεί η δυνατότητα ταχείας φόρτισης (DC). Με επιτοίχιο φορτιστή AC (wallbox), μία πλήρη φόρτιση γίνεται σε λιγότερο από 5 ώρες.

Πιστό στη φιλοσοφία της Dacia για αυτοκίνητα value for money σε κάθε κατηγορία, το Spring δεν θα μπορούσε πάρα να είναι δελεαστικό σαν αγορά, με κόστος που ξεκινά από τις 27.950 € χωρίς την κρατική επιδότηση, ώστε να βάλει σε ηλεκτροκίνητες σκέψεις ακόμα και το παραδοσιακό κοινό των θερμικών κινητήρων.