2022
28
Δεκ

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα μοντέλα της χρονιάς

Και τα δέκα ήταν υπέροχα! Άλλη μια αναμέτρηση έφθασε στο τέλος της. Η φετινή διαγωνιστική διαδικασία των φιναλίστ για την ανάδειξη του «Αυτοκινήτου της Χρονιάς» στέφθηκε με επιτυχία, με την κορυφή να καταλαμβάνεται από το Kia Sportage που περιστοιχίσθηκε από εννέα άξιους αντιπάλους.

Μετά από δύο δύσκολα πανδημικά έτη, ο δημοσιογραφικός θεσμός «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» έκανε αυτό που γνωρίζει καλά εδώ και 16 χρόνια. Δοκίμασε, αξιολόγησε, συζήτησε και κατέληξε στην ανάδειξη του Kia Sportage ως το «Αυτοκίνητο του 2023», σε μια δια ζώσης ωραία εκδήλωση με ανοιχτή ψηφοφορία χωρίς… φόβο και πάθος.

Ναι, το κορεατικό SUV κέρδισε τον τίτλο, ως το πιο ταιριαστό για το ελληνικό κοινό σε δεδομένο χρόνο και περιστάσεις, βάσει των κριτηρίων που έχουμε θέσει οι 25 εκλέκτορες- συντάκτες αυτοκινήτου. Όμως, πώς να μην παραδεχθούμε ότι από τα συνολικά 19 νέα μοντέλα που έκαναν ντεμπούτο στους δρόμους της χώρας μας το τελευταίο 12μηνο, – όλα τους ενδιαφέροντα και καλά αυτοκίνητα -, τα 10 που προκρίθηκαν για την τελική φάση κέρδισαν τις καρδιές μας. Ήταν εξαιρετικά από πολλές απόψεις σε επιμέρους τομείς το καθένα, σύγχρονα, οικονομικά, πρακτικά και πάνω από όλα ασφαλή.

Alfa Romeo Tonale, λοιπόν, BMW X1, Dacia Jogger, DS 4, Hyundai Ioniq 5, Kia Sportage, Opel Astra, Peugeot 308, Skoda Fabia,Toyota Yaris Cross. Αδόκιμο να πεις «το καλύτερο και το χειρότερο». Δεν τίθεται τέτοια σύγκριση, δεν υφίσταται γιατί και τα 10 έχουν τα εχέγγυα για μια καλή πορεία στις πωλήσεις. Κάθε ένα από αυτά τα οχήματα απευθύνεται σε διαφορετικούς υποψήφιους αγοραστές-χρήστες, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, ανάγκες και ξεχωριστές επιθυμίες όσον αφορά την αισθητική, την οδηγική  εμπειρία ή απλά, θέλουν να ικανοποιήσουν ένα «όνειρο». Δείτε εδώ το φετινό top-10.

Από πλευράς μας, η βαθμολόγηση έχει σημασία, για την επιλογή, δεν σημαίνει, ωστόσο, σε καμία περίπτωση, πως η κατάταξη απαξιώνει κάποιο μοντέλο σε σχέση με ένα άλλο. «Χειροκροτούμε» με διαφορετικό ρυθμό, αλλά χειροκροτούμε και τιμούμε, την προσπάθεια δημιουργών, τις επενδύσεις μεγάλων βιομηχανιών, την εξέλιξη, την ίδια την επιστήμη, με λίγα λόγια.

Υπενθυμίζουμε πως στη φετινή τελική δεκάδα των υποψήφιων για τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς για την Ελλάδα περιλαμβάνονταν ένα πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο (το Hyundai IONIQ), ενώ στην ίδια λίστα συναντήσαμε τρία ακόμα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης τα οποία είναι ή θα είναι σύντομα διαθέσιμα και σε plug in υβριδικές και σε πλήρως ηλεκτρικές εκδόσεις. Άλλα δύο ήταν, επίσης, διαθέσιμα ως plug in hybrid.

Αντικειμενικά όμορφα και τα 10, με σύγχρονες τεχνολογίες, αρκετές καινοτομίες, σεβασμό στο περιβάλλον, εξοπλιστικά πλήρη, σίγουρα και ευκολοδήγητα στην καθημερινή οδήγηση, άνετα δε στις αποδράσεις εκτός των τειχών. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος;

Δείτε εδώ τους προηγούμενους νικητές στο θεσμό «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα».